Startsiden
Advent
Juleblomster
Julelys
Lucia
Julekort
Julemerker
Tegneseriejul
Julehefter
Engler
Julenek
Juletreet
Julesanger
Julenissen
Julesveiner
Juleleker
Juleevangeliet
Julegaver
Juledagene
Julemat
Julekaker
Kontakt oss


JULEBLOMSTER

Skikken med spesielle juleblomster oppsto på slutten av 1800-tallet, samtidig som juletreet ble vanlig i norske hjem. Særlig i etterkrigstiden er juleblomster blitt utbredt. I Norge selges det til sammen rundt åtte millioner julestjerner, julegleder, asalea, svibler og amaryllis til jul. Nordmenn er blant verdens mest blomsterglade folk rundt juletider.

JULEGLEDEN (Begonia Cheimantha) er den eldste juleblomsten. Begoniaen stammer opprinnelig fra Vestindia, der den ble oppdaget av botanikeren Charles Plumier på 1700-tallet. Han ga planten navn etter en annen franskmann, Michel Begon, som da var guvernør på Santo Domingo. Julegleden ble til i 1891, da en gartner i byen Nancy i Frankrike krysset to viltvoksende arter og fikk frem den lille lyserøde julegleden som han kalte Begonia (iloria de Lorraine).

Julegleden var lenge den vanligste juleblomsten i Norge.

Julegleden er en plante de fleste kjenner til. Utvikling av nye sorter har gjort planten mer hardfør og egner seg fint i norske hjem.

Slik blir julegleden stående lenge:

  • Jorden holdes jevnt fuktig.
  • Regelmessig vanning med romtemperert vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann på skålen.
  • Begonia generelt skal du gjødsle en gang i uken fra mars til oktober, ellers en gang annenhver uke.
  • Julebegonia trives ved 18-20 grader. Ønsker du lang blomstringstid, bør den stå ved 16 grader.
  • Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort.
  • Må den ha mye lys, men ikke direkte sollys. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av.
  • Julebegonia trives best ved jevn temperatur så unngå trekk.

 

JULESTJERNEN (Euphorbia pulcherrima) kom til Norge på slutten av 1950-tallet, og er blitt vår mest populære juleplante. Den stammer opprinnelig fra Mexico, der den ble dyrket allerede av aztekerne.

Mange bruker også navnet Poinsettia, etter Joel Robert Poinsett, som tok med seg planten til USA fra Mexico i 1928.

Slik får du en fin julestjerner:

  • Julestjernen liker seg best ved 18-22 grader.
  • Pass på at du ikke vanner for mye. Hold jorden jevnt fuktig.
  • Desto mørkere julestjernen står desto mindre vann skal den ha.
  • Du trenger ikke å gjødsle planten i vinterperioden.
  • Husk å få pakket inn julestjernene når du kjøper dem. De tåler ikke frost.

LEGENDEN OM JULESTJERNEN
En gang gikk en from meksikansk pike til messe julaften. Hun het Pepita, og ville gjerne gi Jesusbarnet en gave. Men Pepita var fattig og kunne ikke gi annet enn noen ville og unnselige blomster som vokste langs veikanten. Men gaven var gitt av kjærlighet. Da Pepita la buketten foran bildet av Jesusbarnet i kirken, slo bladene ut i strålende røde, stjerneformede bladrosetter. Siden har meksikanerne kalt julestjernen for Den Hellige Nattens Blomst.

De mente den hadde helbredende virkning, saften fra blomsten skulle være febernedsettende. Etter at fransiskanermunkene kom til Mexico ble den holdt som renhetens symbol, og ble alt på 1700-tallet brukt i religiøse juleopptog.

Den amerikanske diplomaten J. R. Poinsett tok planter fra Mexico til USA i 1825 og i engelsktalende land kalles planten for poinsetta. I 1886 begynte man å dyrke julestjerner i Europa, og på 1890-tallet startet dyrking i Skandinavia.

 

AsaleaASALEA (Rhododendron indicum) er blitt dyrket i Europa i hundre år, og stammer opprinnelig fra Japan og Kina der den vokser vilt som en liten busk. Først i begynnelsen av vårt århundre begynte systematisk dyrking med henblikk på en vindusplante, og Belgia er det fremste produsentlandet.

Slik får du en vakker asalea:

  • En kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue.
  • Pass på at planten ikke tørker ut, bruk kalkfritt vann, kan dusjes.
  • Av og til bør den senkes ned i en bøtte/kum med lunkent vann. Der skal den stå i 10-15 minutter - til det ikke kommer flere luftbobler.
  • Plasser planten lyst.
  • Pass på at planten ikke tørker opp.

 

AMARYLLIS stammer fra de tropiske regionene i Syd-Amerika. Mest populær er de stormblomstrete typene i forskjellige sjatteringer av rødt, rosa, laks, oransje og hvitt. Foruten ensfargete sorter finnes det mange varianter med flerfargede blomster, som rødt og hvitt.

Mange kaller den også for ridderstjerne. Det er en relativt liten produksjon av Amaryllis i Norge.

Slik får du en vakker amaryllis:

  • Sett potten med løk lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene.
  • En vanlig romtemperatur på 20º C er bra. Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann.
  • Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige.

Blomsterstilken vil nå vokse raskt og når den stopper å vokse, vil blomstene utvikle seg.

Amaryllis som snittblomst:
Når du kjøper amaryllis som snitt kjøper du den i knopp. De vil åpne seg raskt når du setter dem i vann. Blomstene er praktfulle og kan bli opp til 15 cm i diameter når de er fullt utsprunget.

Tips til amaryllis som snitt:

  • Sett blomstene i vann halvveis opp på stilken.
  • Bytt vann ofte.
  • Forsterk blomsten ved å sette en blomsterpinne inne i den hule stilken.

 

SVIBLER
Hyasinter eller svibel, er fortsatt den mest populære juleblomsten av løkplantene. Og kanskje en av de herligste juleduftene...
For mange er det en juletradisjon å drive fram svibler, men flere og flere kjøper dem ferdig i potter. Opprinnelig kommer den fra Tyrkia og områder i Asia. Ofte er den brukt i grupper.

 

KRISTTORN finnes i hele 170 forskjellige arter. Navnet henger sammen med at Kristi tornekrone var laget av grener fra dette treet. Kristtorn har eviggrønne, blanke og stive blad som er eggformet og tornet i kanten. Også i Norge har kristtorn blitt en populær juledekorasjon. I dag dyrkes kristtorn, og i vill tilstand finnes de kun i kyststrøk. Det finnes mye overtro i forbindelse med kristtorntradisjonen. Enkelte steder betraktes det som en ulykke å ta inn kristtorn i huset før julaften. I England betegnes de piggete og glatte artene av kristtorn som henholdsvis han- og hunkristtorn. I Derbyshire har de den overtroen at hustruen blir herre i huset hvis julekristtornen er glatt, men mannen hvis den er pigget.

 


MISTELTEIN er en eviggrønn busk, omtrent 1,20 meter høy med gaffelgreinet stengel og tett besatt med 5cm lange gulgrønne parvis motstående blad. Misteltein er en snylter på nær sagt alle trær og busker. Epletrær, poppel, pil, lind, ask og lønn er dens ynglingstilholdssted. Mistelteinen vokser sent, men den er iherdig, og dens skjebne avhenger i alminnelighet av det treet den har slått seg ned på. Den mest alminnelige sorten her hjem kommer som fra eplehager i Normandie og Herfordshire. Den engelske skikk med å henge på mistelteinen under en bjelke i taket eller under døråpningen, er også mye brukt her i Norge.

 
© schulze, Sist oppdatert: 09.01.2014